Des d’un punt de vista social, un animal de companyia ens aporta una gran varietat de beneficis, segons quin sigui aquest animal i depenent de quin sigui el nostre dia a dia.
Un animals dels que entenem com “animal de companyia”, és un ésser viu que dependrà única i exclusivament dels seus cuidadors. Aquesta necessitat suposa que el propietari tingui una obligació pràcticament diària d’alimentar-lo, netejar-lo, educar-lo i d’alguna manera protegir-lo tant de perills externs (accidents), com malalties. Aquesta “obligació” generà un sentiment de responsabilitat i unes rutines que donaran un benestar als propietaris al veure que totes aquelles accions que fan per a la seva mascota es tradueixen en felicitat, jocs i carinyo que qualsevol animal pot donar al seu propietari.
A més a més, el món de la mascota genera una sèrie de relacions interpersonals entre els propietaris que ens fan augmentar el nostre cercle d’amistats, contactes i la nostra vida social.
Per altra banda, s’ha demostrat que els nens que creixen rodejats d’animals desenvolupen una sensibilitat i uns valors diferents als que no, i que els hi permeten desenvolupar moltes qualitats en la vida adulta.
A grans trets, i generalitzant, podríem definir varies maneres de viure:
En aquests la millor opció és una mascota electrònica tipus tamagotxi o un peluix. 😉
Això dependrà en gran mesura de l’espècie que escollim. En l’Hospital Veterinari Garbí, on hi ha un equip de personal especialitzat, expliquem molt detingudament quines seran les cures que ha de tenir amb la seva mascota, per a que estigui sana i puguin gaudir l’un de l’altre durant molt de temps. També recomanem una sèrie d’activitats o esports per fer amb la mascota que s’adapti a l’estil de vida que ens expliqui el propietari.
A grans trets, una mascota s’ha d’alimentar cada dia, s’han de sociabilitat amb altres animals de la mateixa espècie, s’ha d’educar per a que ells s’adaptin al nostre modus vivendi, han de passar unes revisions mèdiques sobretot per evitar malalties i, és molt important, que s’identifiquin amb microxip i es censin.
Un cop tenim la nostra mascota a casa, ens hem assessorat, coneixem la raça i hem passat temps amb el nostre animal. Si detectem alguna cosa que surt del comportament habitual d’ell, què hem de fer?
El que nosaltres com a centre especialitzat recomanem, és que davant de qualsevol cosa que surti de lo habitual, consultar amb un veterinari o un professional de la salut animal. Ja sigui perquè l’animal vomita, té una ferida o de sobte ha canviat el seu comportament. Davant del dubte, sempre ens podeu trucar i els professionals de Garbí us informaran sobre què fer o, si pel contrari, és necessari que el visiti un veterinari.
Finalment, és llei de vida, que així com adquirim una mascota, amb el pas del temps, aquest animal creixerà, envellirà i finalment arribarà un dia en el que li haurem de dir adéu. Què és el que hem de fer en aquests moments?
Quan un propietari em pregunta, Ares, i quan serà el moment? Sempre contesto el mateix: Estigueu tranquils, el dia que sigui el moment de posar-lo a dormir ho veureu tant clar, que no tindreu cap dubte. En aquell instant, truqueu-me, en parlarem i junts prendrem la decisió. Llavors un cop tots ens haguem despedit d’aquell amic, l’Hospital se’n fa càrrec de tot donat que els enterraments de mascotes no estan permesos en aquest país.