El brom caní (també anomenat “moquillo” o distemper caní) és una malaltia que habitualment afecta a gossos joves durant els primers mesos d’edat, tot i que alguns també ho poden manifestar en l’edat adulta. Actualment gràcies a la vacuna ja no és tant freqüent en les nostres mascotes, però sí que ocasionalment ens trobem amb pacients infectats per aquest virus.
El brom o distemper caní és una malaltia molt contagiosa que pot afectar a l’aparell respiratori, sistema digestiu i/o sistema nerviós. És una malaltia greu i de pronòstic molt reservat donat que molts dels animals afectats poden morir a conseqüència dels signes clínics que ocasiona el virus.
Els signes clínics son diversos i es poden donar tots junts o per separat.
És freqüent que l’animal comenci amb febre i/o amb un quadre de diarrees que no responen a cap tractament. Les diarrees poden ser de toves a molt líquides. També es pot donar iniciant un quadre de tos que cada vegada va a més, creant una pneumònia vírica que si no es detecta a temps, sovint acaba amb la vida de l’animal.
Els signes neurològics poden ser diversos. El més freqüent és l’aparició de crisis convulsives que poden anar des de petits tremolors o mioclònies fins a crisis complertes tonicoclóniques. Alteracions en l’estat mental, parèsia o dificultat per coordinar les extremitats poden ser signes presents.
També poden produïr-se dermatitis, descamacions de la pell del nas i coixinets de les potes.
Degut a que els símptomes més característics d’aquesta malaltia no es presenten fins que està més avançada, o que alguns dels símptomes són comuns a altres infeccions bacterianes i virals, es requereixen proves específiques per confirmar que es tracta d’aquesta malaltia.
El diagnòstic del “moquillo” o distemper es fa mitjançant la detecció de material genètic del virus en la sang utilitzant la PCR com a mètode diagnòstic. S’agafa mostra de conjuntiva o tonsil·la o bé líquid cefaloraquidi i el laboratori detecta el virus en aquestes mostres.
Es important avisar al criador o al lloc d’origen del cadell de que hi ha un cas de maquillo diagnosticat donat que es una malaltia molt contagiosa i amb alta mortalitat que pot afectar a cadells de la mateixa camada.
No existeix cap tractament que permeti eliminar el virus un cop ja s’ha manifestat. La única teràpia que es pot administrar és per pal·liar els signes clínics i limitar que segueixin avançant les possibles infeccions bacterianes aparegudes a conseqüència del brom o “moquillo”. Davant l’aparició de convulsions es poden utilitzar fàrmacs anticonvulsius i, davant la dificultat respiratòria es pot pal·liar amb oxígen com a teràpia.
És important acudir al vostre veterinari el més ràpid possible, quan abans es detecti aquesta malaltia i es comenci el tractament, millor serà el pronòstic.
La millor mesura de prevenir el “moquillo” o distemper caní és la vacunació. El vostre veterinari us assessorarà de quin és el pla vacunal que ha de seguir la vostra mascota per tal d’immunitzar-se davant d’aquesta greu malaltia.
Si teniu qualsevol dubte del pla vacunal que ha de seguir la vostra mascota ens podeu trucar a l’Hospital Veterinari Garbí i us informarem.
Si la vostra mascota pateix algun dels símptomes descrits anteriorment no dubteu en trucar-nos el més ràpid possible al 93 7599 15 70 o venir a veure’ns a la Carretera NII km 643 de Cabrera de Mar, a cinc minuts de Mataró i 3 minuts de Vilassar.