El cop de calor – Prevenció, causes, símptomes i tractament

El cop de calor – Prevenció, causes, símptomes i tractament

Ja arriba el bon temps i la calor, i ara més que mai, ens ve de gust sortir i disfrutar de la muntanya o la platja, però hem de tenir en compte que és en aquesta època quan hem de vigilar que la nostra mascota no pateixi un cop de calor.

 

Què és un cop de calor?

Un cop de calor és una reacció que es produeix quan la temperatura corporal de la nostra mascota augmenta molt ràpidament i el seu organisme no és capaç de compensar-la, fet que produeix una disfunció multiorgànica que, fins i tot, pot provocar la mort de l’animal.

Les nostres mascotes no termo regulen igual que nosaltres. En el cas dels gossos, no disposen de glàndules sudorípares repartides pel cos, únicament poden regular la seva temperatura mitjançant els panteixos i eliminar la suor a traves dels coixinets de les seves potes. Aquests fets fan que si la seva temperatura corporal augmenta considerablement, puguin patir un cop de calor, i les seves conseqüències poden ser irreversibles.

 

Com evitar un cop de calor

Per prevenir que la nostra mascota pateixi un cop de calor, hem d’evitar passejos i esforços en hores de molta calor, especialment en mascotes amb problemes d’insuficiència respiratòria o cardiòpates.

També és important protegir a les nostres mascotes de la calor, proporcionar-lis ombra, mai deixar-los en un lloc tancat amb poca ventil·lació en hores de sol. No deixeu mai al vostre gos al cotxe sol.

Durant els passejos, recordeu portar sempre aigua fresca.

Reduiu l’exercici després de menjar. Sempre és millor donar-li el menjar al tornar del passeig.

 

Símptomes del cop de calor

Uns dels símptomes més evidents del cop de calor són l’acceleració del ritme cardíac del gos, panteixos amb babes, i una respiració molt rápida i nerviosa.

La temperatura corporal d’un gos és de 38ºC – 39ºC. Si està patint un cop de calor, pot arribar a més de 41ºC.

Un cop de calor produeix una disminució de sucres i sals. És freqüent que pugui presentar temblors, debilitat muscular i falta d’equilibri. En alguns casos fins i tot vòmits i diarrees.

Degut a la falta d’oxigenació a la sang, les seves mucoses i encies poden tenir un color blavós.

Si no actuem amb rapidesa, el nostre gos podria perdre la consciència, patir danys com hemorràgies, insuficiència renal o hepàtica, o fins i tot, un fallo multiorgànic.

 

Què fer amb un cop de calor

Devant la sospita de que el nostre gos està patint un cop de calor hem d’actuar de manera ràpida i eficient. Mentres contactem amb el nostre veterinari, podem aplicar-li uns primers auxilis que evitaran danys majors:

  • Moure a l’animal a una zona amb ombra i on corri l’aire.
  • Mullar-li els coixinets amb aigua
  • Aplicar-li aigua freda al nas, zona axilar i zona inguinal
  • Intentar que begui aigua a temperatura ambient en petites quantitats, perquè vagi estabilitzant els seus nivells d’hidratació.

És molt important que la seva temperatura corporal baixi poc a poc, amb molt de compte, ja que si baixés de forma molt brusca podria ser contraproduent i, fins i tot, causar-li la mort. Per això, és important:

  • No fer banys d’aigua freda o posar-lo a una banyera de cop
  • No donar-li de beure aigua freda si l’animal està molt agitat o inconscient

És molt important acudir al veterinari més proper perquè puguin atendre a la nostra mascota d’urgència encara que pensem que la situació està controlada. Poden aparèixer conseqüències fins a 72 hores després de patir el cop de calor.

 

Si creieu que la vostra mascota pot estar patint un cop de calor, ens podeu trucar al 93 759 15 70 i us informarem dels passos a seguir. L’Hospital Veterinari Garbí (hospital de referència al Maresme) està obert les 24 hores, sempre preparats per a qualsevol urgència veterinària que pugui tenir la teva mascota.